Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's
St. Jansviering
Jubilarissen
Koningschieten
In Memoriam: Adriaan van Asten
St. Jansviering

Droge en goedbezochte Sint Jansviering in Leenderstrijp

Op maandag 24 juni 2013 werd voor de 52e keer de Sint-Jansviering in Leenderstrijp gehouden. Ondanks de regen die nog een uur voor aanvang van de viering uit de lucht viel, werd de viering in de open lucht goed bezocht. Tijdens de viering bleef het overigens droog en brak er zelfs een enkel zonnestraaltje door de bewolking.
De organisatie van de viering was ook dit jaar in handen van ons gilde, dat de viering ook met gilde-eer opluisterde. De zang bij de openluchtmis werd dit jaar verzorgd door het parochieël dameskoor en mannenkoor. Ook de jeugd van Jong Nederland Leende was traditiegetrouw aanwezig. Pastoor Van Meijl zegende de in grote getale meegebrachte Sint Janstrossen. In zijn preek ging Pastoor Van Meijl in op de vraag “waarom men naar Leenderstrijp is gekomen?”. Hij onderstreepte daarbij twee gedachten: verbondenheid en inspiratie.


St.-Jansviering 2012

Bij gelegenheid van de feestdag van patroonheilige Johannes de Doper werd op zondag 24 juni 2012 ’s morgens om 10.30 uur een openluchtmis met Sint Janstrossenwijding gehouden bij de Sint Janskapel aan de Kapelstraat in Leenderstrijp. De Heilige Mis werd opgeluisterd door het koor van de KVO afdeling Leende. Het gilde vertrok om 10.15 uur vanaf gildehuis “de Hospes” via de Sint Janschool (waar de jeugd van Jong Nederland Leende aansloot) met vliegend vaandel en slaande trom naar de Sint Janskapel. De weersomstandigheden waren zeer slecht, maar toch werd de mis in de open lucht gehouden.

St. Jansviering 2011

Op vrijdag 24 juni 2011 werd voor de 50e keer een Sint Jansviering met Sint Janstrossen wijding gehouden bij de St.-Janskapel in Leenderstrijp. Op 19.00 uur kwam het gilde samen bij gildehuis de Hospes, waar om 19.15 te voet vertrokken wordt naar de Kapel, via de St.-Janschool. Om 19.30 uur startte de viering bij de Kapel, welke opgeluisterd wordt door het KVO-koor. Na afloop van de viering ontving gildesecretaris Johan Bax een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor het Gilde.

St. Jansviering 2010

Op donderdag 24 juni organiseerde ons gilde voor de 49e keer een St.-Jansviering in de open lucht bij de St.-Janskapel aan de Kapelstraat. Deze Heilige Mis werd opgedragen door Pastoor W. van Meijl en opgeluisterd door het koor van de K.V.O. Afdeling Leende. Het gilde vertrok vanaf gildehuis "de Hospes" via de Sint Janschool, waar de jeugd van Jong Nederland Leende aansluit, met vliegend vaandel en slaande trom naar de Sint Janskapel. Tijdens deze viering werden de door de gelovigen meegebrachte St.-Janstrossen gewijd.

Sinds 1962 wordt in Leenderstrijp op 24 juni, de naamdag van St. Jan, een eucharistieviering in de openlucht gehouden. De jaarlijkse openluchtmis kwam tot stand op initiatief van gildebroeder Jan Hulsen (1908-1997) die de pastoor van Leende, F. de Wijs, hierom had gevraagd als tegenprestatie om kerkbestuurder te worden. Tijdens de mis worden de St. Janstrossen gewijd. De tros biedt bescherming tegen boze geesten en gevaar, zoals brand, bliksem en ziekte. Vandaar dat na de zegening de tros naast de huisdeur wordt gehangen.

 

St Janstrossen

 

Hoe maak je een Sint-Janstros?

Elk jaar is het weer zoeken naar dat papiertje waar je dat opgeschreven had... Misschien zoek je nog langer naar de samenstelling dan naar de planten en bloemen zelf!
De Sint-Janstros bestaat uit de volgende planten, bloemen en kruiden:
Sint Janskruid, noteblad, koningsvaren, gele lis, korenbloem, margriet, rode en witte koekoeksbloem, vergeet-mij-nietje, wild viooltje, Spaans gras, aargras en lindeblad. Uit de tuin worden daar een witte en rode roos en een anjer (snoffel) toegevoegd.
 
Het wijden en ophangen van St. Janstrossen komt nog op verschillende plaatsen in Brabant voor, waar St. Jan de patroonheilige is. De samenstelling van de tros varieert nog al eens in verschillende versies. Hieronder vindt u een link naar de website van de plattelandsvereniging Heg, Hei en Hoogeind, met meer achtergrond over het gebruik
 
naar website Hei-Heg-Hoogeind. 

Vragen over het Gilde? Mail naar info@gildeleenderstrijp.nl 

Vragen over de website? Mail naar webmaster@gildeleenderstrijp.nl

Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's