Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's
Programma 2015
Een jaar rond St. Jan
De Schutsboom
Geweerschieten
Trommen
Bazuinblazen
Vendelen
Lidmaatschap gilde
Bazuinblazen

In september 2005 is Gilde Sint Jan Baptista begonnen met het opleiden van bazuinblazers. Na een campagne op de lokale basisschool en het peilen naar eventuele interesse bleek er voldoende animo te zijn om een bazuinblaassectie op te richten. Deze bazuinblaassectie bestaat op dit moment uit 6 personen die de muzikaliteit van het gilde extra kleur geven.

De bazuin
Een bazuin wordt ook wel een trompet zonder ventielen genoemd. Een trompet bevat ventielen die door het indrukken met de vingers de toon van de trompet kunnen veranderen. Bij een bazuin ontbreken deze ventielen waardoor de bazuin enkel natuurtonen kan voortbrengen. Natuur- of grondtonen worden voortgebracht door wijziging van de lipstand en ademtoevoer. Van deze tonen bestaan er eindeloos veel maar in de praktijk is de kundigheid van de speler de beperkende factor. In het algemeen is de bazuinblazer in staat 5 natuurtonen voort te brengen, namelijk C, G, C, E, G.


Bazuinen zijn er in verschillende vormen en maten. Afhankelijk van de afmetingen van de bazuin heeft deze een hoge dan wel lage intonatie. Dit is vergelijkbaar met de trompet en de bugel bij de koperen blaasinstrumenten met ventielen.
In vroegere gildetijden diende de bazuin ter aankondiging van het gilde. Door de felle tonen kon men al van verre horen dat het gilde in opmars was. Tegenwoordig gaat deze functie echter gepaard met de muzikale functie van het bazuingeschal. Deze muzikaliteit is terug te vinden in de vele partituren die er reeds bestaan voor de bazuin. Deze partituren kennen vaak namen als “marche de gendarmerie” of “marche de cavalerie” waarin de militaire achtergrond van het gilde herkenbaar is.


Wedstrijden
Het wedstrijdbazuinblazen wordt onderverdeeld in het individueel bazuinblazen en het groepsbazuinblazen. Een groep dient te bestaan uit minimaal drie personen.
Voorheen kende het individueel bazuinblazen slechts twee klassen: junioren (tot 16 jaar) en senioren (16 jaar en ouder). Sinds enkele jaren is het individueel bazuinblazen voor senioren echter onderverdeeld in 3 klassen: de klassen A, B en C. Waarbij A de klasse is voor de meest geoefenden. Bij het behalen van een vastgesteld aantal punten tijdens een officieel toernooi kan een deelnemer in klassen stijgen.

 

Vragen over het Gilde? Mail naar info@gildeleenderstrijp.nl 

Vragen over de website? Mail naar webmaster@gildeleenderstrijp.nl

Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's