Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's
Programma 2015
Een jaar rond St. Jan
De Schutsboom
Geweerschieten
Trommen
Bazuinblazen
Vendelen
Lidmaatschap gilde
Trommen

Bij de oprichting van het gilde St.-Jan Baptista in 1645 had men volgens de Carte al een tamboerijn. Vanaf het allervroegste begin was deze tamboerijn, net als een vaandrig, bij het gilde betrokken. De
trom is in oorsprong natuurlijk een militair instrument bedoeld om soldaten in de maat te laten lopen. Kennelijk “marcheerden” de gildebroeders in vroegere tijden al wanneer ze erop uit trokken.

Eeuwenlang heeft één tamboer waarschijnlijk volstaan, en in de oude tijden hand men er vaak ook niet meer. Maar nadat vanaf midden jaren dertig van de vorige eeuw het parade-element zijn intrede deed, is er plaats gekomen voor meer tamboers. De trom wordt natuurlijk nog steeds gebruikt als instrument om het gilde in de maat te laten lopen, en bij een vendelgroet begeleiden de tamboers de vendeliers met een vendelmars. Een speciale rol is weggelegd voor de tamboer bij de uitvaart van een gildebroeder, dan wordt op de omfloerste trom een speciale mars gespeeld.

De eerste tamboers na de heroprichting in 1935 werden opgeleid door Jac. Van Asten, die zelf tamboer was bij de harmonie in Valkenswaard. Later is men zelf tamboers gaan opleiden, al vanaf jeugdige leeftijd. Ons gilde heeft om dit moment senior- en junior tamboers.

Het gilde bezit acht dieptrommen (gildetrommen), waarvan één uit 1772. De Noord-Brabantse federatie van Schuttersgilden heeft nauwkeurig omschreven hoe een dergelijke trom geconstrueerd moet worden. De trom produceert een kenmerkend krachtig, diep tromgeluid dat luid en vooral ver klinkt. Daarnaast zijn door gildebroeder Jac. Dielis een aantal trommen voor de jeugd gemaakt. Door de grootte van de gildetrommenzijn deze niet geschikt als trom voor junior tamboers.

De federatie heeft ook een overzicht gemaakt van de marsen voor de jeugd, individueel trommen, en groepstrommen. Er is dus, ondanks het monotome geluid van de dieptrom, een grote variatie in trommuziek mogelijk.


Momenteel oefenen de tamboers elke twee weken op zaterdagavond onder leiding van Loes Reiling uit Sterksel. In de wintermaanden of bij slecht weer oefenen ze in het clubgebouw de marsen. In de zomermaanden oefenen ze buiten ook het marcheren.

Onderweg in een optocht trommen de tamboers de modelmars en de buitenmodelmars. Tijdens het vendelen trommen ze een speciale vendelmars. De mars welke tijdens uitvaarten getromt wordt is de doden mars. Verder oefenen de tamboers nog de mobilisatiemars, tamboerklanken, ritme en techniek en de betoja mars. Deze marsen kunnen ook tijdens de wedstrijden getromd worden, zowel individueel als in groepsverband.

Een gedeelte van deze tekst is ontleend aan: Max Farjon. Het Gilde St.-Jan en Leenderstrijp, 1995. 

Vragen over het Gilde? Mail naar info@gildeleenderstrijp.nl 

Vragen over de website? Mail naar webmaster@gildeleenderstrijp.nl

Gilde St. JanActueelActiviteitenGeschiedenisJeugdVrienden van het GildeFoto's